Fokus Peru

Volvokoncernen satsar i Peru


Den 12 juni 2012 öppnade Volvokoncernen sin nya anläggning i Peru. Anläggningen, som är på totalt 56.500 kvadratmeter, blir centrum för försäljning och eftermarknad för lastbilar under varumärkena Volvo, Mack och UD Trucks, Volvo Bussar samt Volvo Pentas marin- och industrimotorer. Totalt investeras 130 Mkr i den nya anläggningen.

– Vi har en stark närvaro i Peru, en bra image och många nöjda kunder, säger Roger Alm, chef för Latin American sales inom Volvo Group Trucks Sales and Marketing Americas.

– Vi är marknadsledande inom tunga lastbilar och nyinvesteringen är ett led i vår expansion av verksamheten i landet. Idag finns cirka 17.500 Volvolastbilar i Peru och flottan ökar.

Anläggningen i Peru är Volvokoncernens första i Sydamerika som omfattar flera varumärken, och den kommer att serva fordon från Volvo, Mack och UD Trucks.

Peru är näst största marknad i Sydamerika för Volvolastbilar

Stark ställning
Den peruanska marknaden för tunga lastbilar uppgick till 9.985 lastbilar under 2012, jämfört med 8.441 lastbilar under 2011.

Peru är den näst största marknaden i Sydamerika för Volvolastbilar. År 2011 var ett rekordår i Peru och totalt såldes 2.040 Volvolastbilar, vilket var det bästa resultatet sedan Volvo tog steget in på marknaden för 50 år sedan. Under 2012 försvagades marknaden något i gruvsegmentet men detta kompenserades med en ökning inom fjärrtransporter. Under året såldes 1.973 Volvolastbilar, vilket gav Volvo en marknadsledande position och en marknadsandel på 19,8%. 

Volvokoncernen har varit framgångsrik på den peruanska marknaden och har ökat försäljningsvolymen i det tunga segmentet de senaste åren, från 241 lastbilar år 2000 till 2.100 år 2012.

Under 2012 såldes även 127 Macklastbilar, vilket gav en marknadsandel på 1,4%. Att ha tillgång till flera varumärken innebär att Volvokoncernen kan erbjuda kunder i flera viktiga marknadssegment just den typ av lastbil de efterfrågar.

Många gruvtransporter
Peru är en världens största producenter av koppar och silver och en betydande producent av guld, zink, bly och andra mineraler. Gruvindustrin svarar för cirka 15% av landets BNP.

– Våra lastbilar är idealiska för de krav som de peruanska åkerierna ställer på gruvtransporter och på fjärrtransporter, säger Rolf Smedberg, som var vd för Volvo Peru åren 2006 till 2012, då han gick i pension och efterträddes av Marcus Hörberg.

Utbildningscentrum för mekaniker och förare
Den nya anläggningen ligger i Lurín, vid kusten strax söder om huvudstaden Lima. Lurín är ett populärt område som är attraktivt för både anställda och andra intressenter. På anläggningen kommer det även att finns ett utbildningscentrum för mekaniker och förare/operatörer, med det allra senaste inom utrustning och utbildning från Volvo, Mack, UD Trucks och Volvo Penta.