Utökad tillverkning

Under året påbörjade Volvo do Brasil tillverkning av den automatiserade mekaniska växellådan I-shift. Man började även tillverka 11-litersmotorn i landet. Tidigare importerades komponenter från Europa som sedan sattes samman lokalt. Växellådorna kommer att användas i Volvo FH och Volvo FM.

"I-Shift-växellådan har fått ett fantastiskt mottagande i Brasilien och i alla andra marknader i Sydamerika. Den sitter redan i ungefär 80% av alla Volvo FH och Volvo FM och i över 90% av alla landsvägsbussar som lämnar vår monteringslinje i Curitiba”, säger Roger Alm, chef för Volvo do Brasil.

Växellådans framgång beror framför allt på den märkbart lägre bränsleförbrukningen – upp till 5% jämfört med manuella växellådor. Den gör också att kopplingen håller längre, att däcken slits mindre och ökar komforten och säkerheten för föraren.

Med tillverkning av 11-litersmotorn utökar Volvo den portfölj av produkter som tillverkas i Brasilien. Med flexibla tillverkningslinjer för motorer produceras nu både 13- och 11-litersmotorer i landet.