Miljöanpassade produkter

I maj lanserade Volvo Lastvagnar nya Volvo FM MethaneDiesel, en gasdriven lastbil för fjärrtransporter, och stärkte därigenom sitt fokus på alternativa bränslen. Lastbilen kan köras på upp till 75% gas och om den körs på biogas kan utsläppen av koldioxid från fossila bränslen minskas med upp till 70% jämfört med en konventionell dieselmotor.

Världens starkaste hybridlastbil lanserades av Volvo Lastvagnar under det första kvartalet. Volvo FE Hybrid, den första parallellhybriden från Volvo Lastvagnar, använder teknik som möjliggör en minskning av bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till 20% och som gör lastbilen betydligt tystare. Detta är en mycket konkurrenskraftig lösning för tung distribution och sophämtning i stadsmiljöer.

Renault Trucks levererade under året den första serietillverkade hybridlastbilen Renault Premium Distribution Hybrys Tech. Renault Trucks fortsatte också att utvidga sitt erbjudande av helelektriska fordon och i oktober levererades en helelektrisk 16-tons Renault Midlum till den franska detaljhandelskedjan Carreofur. Lastbilen ska användas för leveranser till stormarknader inne i Lyon. Renault Trucks lanserade också ett system kallat Optiroll för lastbilen Renault Premium Route Optifuel, som ytterligare minskar bränsleförbrukningen.

Volvo CE har tagit täten när det gäller att introducera de miljömässigt bättre motorer som uppfyller Tier 4 Interim respektive Stage IIIB i Nordamerika och Europa, med den framgångsrika lanseringen av helt nya generationer av maskiner som omfattas av lagstiftningen. Företagets nya V-ACT motorsystem kännetecknas av lägre emissioner, bättre prestanda, förbättrad totalekonomi och högre kvalitet. Utöver avancerad övervakning och kontroll så använder det nya Volvosystemet ett avancerat efterbehandlings­system för avgaserna som minskar partiklarna med 90% jämfört med tidigare maskiner.